30-09-07

Marhaba! De Gids voor Qatar...

Welkom! Dat is inderdaad de betekenis van het woord 'Marhaba'. Maar anderzijds is het ook dè gids voor nieuwe Qatari. De bijbel voor de expats zeg maar :-) En ik heb er eindelijk eentje in mijn bezit. Elk seizoen is er een nieuwe update en het boek kost slechts 5€. Daarvoor kan je het dus niet laten. Maar nog belangrijker is alle informatie die je eruit kan halen. Dokters, ziekenhuizen, sportactiviteiten, bezienswaardigheden, fauna en flora, goede restaurantjes, basiskennis Arabische taal,... Een heerlijk boek! Te vinden in elke supermarkt en de meeste compound-winkeltjes...

Vrijdag bezochten we het pittoreske Al Khor (Arabisch voor 'waterstroom'). Al Khor is een oud vissersstadje op zo'n vijftig kilometer van Doha. We konden er enkele mooie foto's maken, maar voor de rest was er niet zo heel veel te beleven. Vrijdag is hier de rustdag én het is Ramadan! Misschien is dit anders op andere weekdagen én wanneer de feestmaand voorbij is. In Al Khor is ook het Al Sultan Beach Resort gevestigd. Dit zullen we in de toekomst zeker eens bezoeken! http://www.alsultanbeachresort.com/ 

Vanuit Al Khor reden we richting de industriële site van Ras Laffan. Tom gaat hier regelmatig naartoe, dus ik vond het belangrijk om dit eens met eigen ogen gezien te hebben. Het was erg indrukwekkend en tja...industrieel :-). Vanuit Ras Laffan wilden we 'the beach road' nemen. Onze nieuwe wagen kwam op deze weg zeer goed van pas. Er was namelijk niet echt een weg :-) We hebben enkel woestijn gezien en zijn uiteindelijk maar teruggekeerd. Maar, we hebben goed gelachen! Cas trok zich er niet veel van aan en heeft de hele weg geslapen...

Gisteren vloog Tom voor 24 uren richting Abu Dhabi. Wij genoten in het zwembad. De watergewenning is voor Siel definitief verleden tijd. Ze duikelt kopje onder, springt in het water, probeert te zwemmen en speelt tikkertje met haar vriendjes. Alvorens we ons bedje opzochten kregen we nog een bezoekje van buurvrouw Susan en haar 8-jarige dochter Neve. Susan woont hier al geruime tijd en kan me zodoende goed inlichten over de plaatselijke gebruiken.

Aangezien Tom er vanochtend niet was, werden we met de taxi naar school gebracht. Nog een geluk dat ik goed op de weg gelet had wanneer Tom Siel naar school bracht, want de taxi-chauffeur kende de weg absoluut niet. Maar we zijn er zonder omwegen geraakt en het moet gezegd: "de chauffeur was zeer goed op tijd, reed zeer veilig en was zeer vriendelijk". Hij wist me tevens te vertellen dat de Ramadan eindigt op 12 oktober. Ik kijk ernaar uit om het mooie Qatar waar te nemen in een gewoon regime!

5517DEA3-C749-DE1A-E1DF93B010BD88B3
tmpphp506vdQ

 

27-09-07

Garangao

Zoals eerder vermeld was het vandaag 'Garangao' op school. Gisterenavond reden we naar de Carrefour, die hier geopend is tot 24u. Wat een luxe hé! We kochten er snoep en nootjes en gingen dan op zoek naar een traditionele jurk. Die vonden we aan een kraampje in het shoppingcenter 'Villagio'. De mooie pantoffels die Siel kreeg van Oma en Opa, kwamen ook zeer goed van pas.

Tom bracht Siel naar school en merkte op dat ze van de reeds aanwezige vijf kindjes de enige was met een traditionele jurk. Miss Roshini was heel blij dat er toch iemand op haar initiatief was ingegaan. Uiteindelijk bleken er gelukkig nog meer ouders van andere klassen geïnteresseerd in de festiviteiten. Ons meisje kwam thuis met kleine snoepzakjes en heeft het duidelijk erg naar haar zin gehad op deze Garangao.

Na het middagdutje was het tijd voor een bezoekje aan het zwembad en vanavond trokken we naar City Center. Een gigantische shopping-mall in het centrum van Doha. Erg indrukwekkend. Hier vonden we eindelijk een verzorgingskussen! De kindjes kregen weer erg veel aandacht van de lokale bevolking. Siel werd zelfs eens hartelijk vastgepakt en gezoend door een onbekende gesluierde dame. Maar ze maakt er zich niet druk in! En wij ook niet, want iedereen is hier enorm vriendelijk (behalve in het verkeer :-)). Ook de kisten met het speelgoed van de kindjes en allerlei praktische zaken zijn toegekomen. Cas kan nu eindelijk Doha bekijken vanuit zijn eigen autostoel.

Moe maar voldaan zochten de kindjes hun bedjes op en dat gaan wij zo dadelijk ook doen. Maar eerst wil ik nog iedereen bedanken voor de fijne berichtje op onze weblog en in onze mailbox. Het doet echt deugd dat jullie zo met ons begaan zijn!

484ECF97-C705-F937-D45C89F8C913ADFE

tmpphp3jWkKH

 

20:58 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: garangao, school, feest, traditie |  Facebook |

25-09-07

Eindelijk wat cultuur!

Vandaag kregen we op school een brief. Het ging over het feest 'Garangao'. Garangao is een (kinder)feest dat steeds plaatsvindt op de avond van de 14de dag in de Ramadan, het midden van de vastenperiode. Het feest is typisch voor de 'Golfstreek' en lijkt zijn oorsprong te vinden in de parelvisserij. De kinderen kleden zich in traditionele klederdracht en dragen een katoenen zak rond hun hals. Zo gaan ze van deur tot deur en zingen het Garangao-lied. De meeste mensen geven hun noten en zoetigheid. Deze gulle schenkers krijgen dan meteen de zegen van Allah.

Garangao wordt dit jaar gevierd op de avond van 26 september. De school viert het feest in de ochtend van 27 september. De kinderen mogen in traditionele klederdracht komen en ouders mogen voor deze uitzonderlijke gelegenheid ook zoetigheid en noten mee naar school geven. Vanaf 11u. gaan ze dan in groep van klasdeur tot klasdeur. Het snoepgoed wordt verdeeld en de kinderen zingen Garangao-liederen.

 Aangezien de familie Coosemans steeds te vinden is voor een feestje en wij cultuur hoog in het vaandel dragen, gaan we dus op zoek naar Garangao-attributen, zoetigheid en noten. Of we in onze opzet geslaagd zijn, zal je lezen in één van de volgende berichten! 

Redelijk wat mensen vroegen me of ik al kennis gemaakt heb met andere expats. Wel, het zal jullie geruststellen dat ik gisteren kennisgemaakt heb met onze Britse buurvrouw, Susan. In de speeltuin en het zwembad had ik ook reeds gesprekken met een Indische en Libanese moeder, waarvan ik jullie de naam spijtig genoeg moet schuldig blijven! Daarnaast had ik ook al redelijk wat contacten met leden van the Dutch Speaking Association(DSA) of Qatar. Drie oktober organiseren ze een baby- en peutervoormiddag. Ik hoop aanwezig te kunnen zijn, maar er moet eerst nog vervoer geregeld worden. Tom gaat namenlijk drie à vier dagen op werkbezoek in Bahrein, Abu Dhabi en Saudie-Arabië. En aangezien ik nog niet beschik over een Qatari rijbewijs, ben ik in die dagen aangewezen op (taxi)drivers.

12:49 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, ramadan, garangao, dsa |  Facebook |

23-09-07

Een geslaagde eerste schooldag!

De eerste schooldag is zeer goed verlopen. Siel voelde zich meteen thuis bij de lieve Miss Roshini. Ze begon meteen te spelen en zag ons al niet meer staan. Maar liever dit tafereel, dan een betraande kleuter achterlaten hé! Miss Roshini bracht ons ook op de hoogte van het leerplan voor dit trimester:

  • Enkele letterklanken worden geïntroduceerd
  • Luistervaardigheden worden optimaal ontwikkeld via verhaaltjes en gedichten
  • Het gesproken Engelse woord wordt zoveel mogelijk aangemoedigd
  • Tellen van 1 tot 10
  • Cijfers herkennen van 1 tot 5
  • Cijfers 1-5 ontdekken in praktische activiteiten
  • Liedjes zingen
  • Wereldkennis: Transport, Wilde en tamme dieren, insekten

Een hele boterham, maar we hebben er alle vertrouwen in. Na afloop van deze eerste schooldag liet de juf ons weten dat Siel erg braaf en sociaalvaardig is. De middagdut was vandaag geen probleem! En de opgeladen batterijen kwamen zonet goed van pas in het zwembad, waar Siel elke dag vriendinnetjes maakt. Vandaag was dit Romy uit Libanon!

Ook met de rest van de familie verloopt alles prima, maar onze dag was iets minder spectaculair :-)

Lieve groetjes aan iedereen!

32B796FC-0EBC-BE0F-A0419608014F7C7E

16:11 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: school, leerplan |  Facebook |

21-09-07

The English girl!

Zoals beloofd wat foto's van Siel in haar uniform van DMBS. Aangezien het kleedje VEEL te groot is, hebben we dit opgelost met een riem. Een passend kleedje wordt verwacht tegen het einde van de maand. Net zoals de boekentas, die ook niet meer in stock was. De sportzak moet hiervoor even dienst doen. Maar ziet onze meid er niet beeldig uit?

Verder krijgen jullie een glimp te zien van de Sports City Tower, waaraan Tom momenteel werkt. Voor de rest hier alles oké. Hopelijk ook met iedereen in het thuisland!

tmpphpCwjXVY
 

 

tmpphpgj8mzj
 

 

tmpphpIbaQmf
 
 
 

27DB3FE0-0849-01ED-643069EB5725D97E

 

 

 

14:27 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-09-07

Nood aan ontstressen?

Beantwoordde je bovenstaande vraag positief en ben je toevallig een familielid of goede vriend van ons? Dan heb je geluk. Breng ons een bezoekje!

Wat heb je nodig?

- Vrije dagen van je baas (tenzij je je eigen baas bent :-))
- Een reispas
- Een visa-kaart
- Een vliegtuigticket: www.vliegtickets.be

 

Hoe ziet de accomodatie eruit?

- een logeerkamer
- een badkamer
- eigen taxi-service :-)
- tennis-/basketbalveld
- zwembad
- fitnessruimte
- pooltafel
- ...

Je hebt geen visum nodig: bij aankomst in Qatar kan je een toeristenvisum kopen voor ongeveer 100QR (20€)

 

Nu nog enkele kiekjes om jullie helemaal warm te krijgen voor een bezoekje!

2006-09-02-samrya_outside   2006-09-02-samrya_poolCompound+012

                                        

Compound+005

Compound+008

 

14:38 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vakantie, bezoek |  Facebook |

19-09-07

Let the school begin!

Gisteren kregen we telefoon van de Doha Montessori and British school, waar Siel sinds enkele weken op de wachtlijst stond. Er was een plaats vrijgekomen en ze nodigden ons uit voor een intervieuw bij de directrice. Vanochtend om elf uur vond het gesprek plaats. De directrice, mevr. Williams, onthaalde ons zeer hartelijk en stelde ons een paar vraagjes. Normaalgezien laten ze enkel kindjes toe met een goede Engelstalige kennis. We zijn al volop aan het oefenen met Siel. Ze kan al antwoorden op volgende vragen: What's your name? en How old are you? Verder zegt ze 'thank you', 'hello', 'bye bye' en kan ze tot vijf tellen. Je kan dus nog niet echt spreken van basiskennis, maar de directrice wou het er zeker op wagen en heeft ons vrijwel meteen haar zegen gegeven. Zondag is Sieltjes eerste schooldag. Ze wordt verwacht om 7u.30. En dat is dan nog vroeg, want eens de Ramadan voorbij is, starten de lessen om 7u.15. Meteen na het bezoek aan de school, reden we naar Zaks Store, waar ze de schooluniformen verkopen. We vermoeden dat ons meisje beeldig zal staan in het gestreepte jurkje met een strooien hoedje en zwarte schoentjes. Het uniform is weliswaar een beetje te groot, omdat de kleine maatjes uitverkocht waren. En we hadden liever blauwe schoentjes gehad, omdat dit beter bij de kleuren van het kleedje past.... Maar ja, we hebben de basisuitrusting voor de eerste schooldag van onze kleine meid. Op www.doha-montessori.com vind je meer informatie.

12:17 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-07

De Brailleliga op TV in Qatar

Hier ben ik alweer terug. De kindjes zijn mooi aan het slapen en ik zat aan de pc met op de achtergrond het journaal via BVN, de Nederlandstalige zender in het buitenland. Plotseling spitsten mijn oren zich spontaan bij het woord 'Brailleliga'. Ze hebben een nieuwe actie gelanceerd, genaamd 'a blind call'! Even wat uitleg van de website geplukt: "de toetsen van je gsm niet vergrendelen en per ongeluk iemand opbellen. Je hebt het vast al meegemaakt. Schenk het geld van deze verloren oproepen aan de Brailleliga. Programmeer het speciaal nummer 070 22 22 60 nu in je gsm. Als contactpersoon schrijf je 'a blind call'"
Meer info vinden jullie op www.ablindcall.be 


 

13:53 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brailleliga |  Facebook |

De beloofde foto's

Eerst belangrijk nieuws: de valies van de kinderen is toch heelhuids in Qatar geraakt. Dat was een hele opluchting. Voor de rest hebben we veel gezwommen en in de speeltuin gespeeld. Gisteren was het 45° en dat was net iets te warm tijdens de middaguren, al mogen we zeker niet klagen. We kunnen ons binnenshuis tenslotte ook prima bezighouden en de koelere maanden zijn in zicht :-) We kregen al meermaals de vraag om wat foto's op de blog te zetten, maar tot op heden kon ik de foto's nog niet 'resizen'. Dat is nu wel gelukt, dus hopelijk krijgen jullie nu eindelijk wat sfeerbeelden te zien.... 

tmpphpOAvv4f
12A2FA78-A95C-204A-CAB8DE4A02EC5B7F


tmpphpNi2xN3
tmpphppH1ui6tmpphpeEIzkf

13:10 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

14-09-07

Niet meer aftellen

12 september 2007, 5u.30: de wekker loopt af ten huize Coosemans. De grote verhuisdag is aangebroken. We maken ons allemaal klaar en slaan de deur om klokslag 7u. achter ons dicht. Met reeds een half uur vertraging vertrekken we richting Zaventem. Hier staan Jan, Peter en mijn mama ons op te wachten. De eerste twee om er zeker van te zijn dat we zullen vertrekken :-), maar voor mama valt het afscheid best zwaar. Ook voor ons is het moeilijk, al kijken we ook erg uit naar onze eerste avonturen in Qatar. De vlucht verloopt zeer goed en de kindjes zijn erg braaf. Enkel voor Siel wegen de laatste loodjes wat door en slaat de vermoeidheid toe. Maar die moet ze toch even overwinnen, want al meteen bij de paspoortcontrole in Qatar worden de gsm's bovengehaald en wordt onze dochter een echt fotomodel voor de loketbediendes. Dan op naar de bagage. Alles is erbij, behalve....de koffer van onze kindjes. Dat is even een tegenvaller, maar zeker geen ramp. Nu enkel hopen dat hij vlug terecht komt. Uiteindelijk is het na twaalf uur eer de kindjes in hun bedjes liggen.

De volgende dag beginnen we met het schoonmaken van het appartement. Onder het stof zie ik zeer veel potentieel... Tja, wat wil je als je maandenlang enkel mannen in een appartement zet :-). 's Namiddags trekken we richting de imposante shoppingmall. Hier vind je alle bekende merken en een reusachtige Carrefour! We deden de eerste boodschappen en aten een hapje met een ijspiste op de achtergrond. Zalig....

Vanochtend zaten we reeds om 7u.30 in het zwembad. Vooral Siel vond het superleuk, maar voor Cas was het water net iets te koud... Reden: net die nacht had men het water ververst. Dat euvel zal morgen dus ook van de baan zijn :-). En dan mogen we ook de nieuwe wagen ophalen. Vele groetjes aan iedereen die dit leest!

19:52 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-09-07

Afscheid nemen bestaat niet...

Tja, zo zingt 'de Marco' het wel heel mooi, maar toch hebben we al afscheid moeten nemen van enkele vrienden en familieleden. Het is wel maar tot 24 december, dus dat valt best mee. Onze vertrekdatum komt steeds dichter en het belangrijkste is dat we het nog helemaal zien zitten. We kijken echt uit naar onze eerste gezinservaringen in het buitenland.

Morgen heeft Tom nog even een werkvergadering in Parijs, maar ik zal me niet vervelen hoor. Ik heb nog een heel 'to-do-lijstje' af te werken voor woensdag. De tijd zal vliegen en wij binnenkort ook :-)

20:14 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |