29-10-07

Halloween in Qatar!

In het voorgaande bericht kregen jullie reeds de uitleg over de Halloweenavond van 'the Dutch Speaking Association' (DSA). Volgende foto's willen we jullie zeker niet onthouden en geven perfect de sfeer weer op deze griezelavond. Met dank aan Max en Bianca Kindler, de fotografen van dienst!

DSC02272

DSC02284

DSC02304

DSC02305

DSC02303

DSC02270

18:16 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: halloween, dsa |  Facebook |

28-10-07

Qatar 2016!

Zoals eerder vermeld stonden er deze week twee feestjes op het programma. Woensdag waren we uitgenodigd in het 'guest-house' van Six-construct. Hier hield Tom zijn 'collega' Loic een verrassingsfeestje voor zijn echtgenote. Marie-Hélène werd 30 en was zeer aangenaam verrast. Ze straalde echt bij het zien van al die feestvierders. Het werd een prettige avond in het gezelschap van vooral Franstaligen. Maar dat vond ik zeker niet erg, want zo'n gelegenheden zijn ideaal om mijn talenkennis wat te verbeteren. Tom heeft hier met zijn talenknobbel uiteraard geen behoefte aan :-). Omstreeks 23u. waren we terug thuis en konden we vaststellen dat Carolina haar eerste babysitavond met glans doorstaan had. De kindjes waren lekker in dromenland en zagen er supertevreden uit.

Donderdag stond hier in het teken van 'Qatar 2016'. Doha heeft zich namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische zomerspelen in 2016. Samen met zes andere steden is Doha door het Nationaal Olympisch Comité voorgedragen als kandidaatstad. Doha zal het opnemen tegen Bakoe, Chicago, Praag, Madrid, Tokio en Rio de Janeiro. Donderdag 25 oktober werd voor Doha de startdag van een groots opgezette reclamecampagne. Via sms'jes werden we op de hoogte gebracht van het feestgebeuren dat omstreeks 18u. op de Corniche van start zou gaan. Tom werd die dag in Ras Laffan verwacht en kon dus meermaals de propaganda voor dit evenement beluisteren via de lokale radiozender. Er werd gesproken van een 10 minuten durend vuurwerk, een air-show en allerhande randanimatie. Dat leek ons wel de moeite waard, dus was ons gezin om 17u.45 present op Doha's Corniche. We hadden ons voorzien van popcorn en nacho's om het felbesproken spektakel gade te slaan. Het werd een avond van lang afwachten en uiteindelijk kregen we om 20u.30 een mooi vuurwerk te zien. Van een air-show hebben we niets gemerkt. We zagen enkel de vliegtuigen die geregeld vertrokken vanuit de luchthaven van Doha. En de randanimatie was beperkt tot de vele Indiërs die ons bekeken als aapjes in de zoo :-). Meer dan twee uren hebben we daar gezeten, dus ik hoop dat de Sjeikh zijn zomerspelen toch iets beter zal voorbereiden!

Toch denken we dat Doha een grote kanshebber is. Ze hebben er in elk geval de centen voor! Voor de organisatie van 'the Asian Games' in 2006 investeerde Qatar maar liefst twee miljard euro in accommodaties en infrastructuur. In het teken van dit evenement werd ondermeer de 'Aspire sports City Tower' (het huidig project van Tom) gebouwd. Bovenop deze immense toren brandde toen de Olympische vlam. Enfin, we houden jullie op de hoogte van deze strijd voor de organisatie van het grootste sportevenement ter wereld.

Vrijdagnamiddag bezochten we samen met de kindjes de 'animal souq'. De blikken van de lokale bevolking deden ons vermoeden dat dit niet bepaald een toeristische trekpleister is, maar Tom kon hen al vlug tot vriendelijkheid verleiden via zijn kennis van de Arabische taal. En eens dit ijs gebroken was, waren de plaatselijke veeverkopers echt supervriendelijk. Ze kwamen op de proppen met een klein geitje, dat meteen Siel haar hart gestolen heeft. Wij waren eerder onder de indruk van de anatomie van de lokale geiten, schapen en koeien. Na het bezichtigen van onderstaande foto's zullen jullie meteen begrijpen waarom! Tip: let vooral op de oren en het achterwerk.

Vrijdagavond tenslotte was het griezelen geblazen op de Halloween-avond van de DSA. Deze vond plaats in de voortuin van een villa in de compound 'Green Village'. De bewoners en de andere leden van het feestcomité hadden echt hun best gedaan met akelige halloweenversiering, een cateringbedrijf en vooral goede muziek. Er waren 18 deelnemers, een ideaal aantal om met iedereen kennis te maken. Het werd een erg gezellige avond vol boeiende contacten met de andere Nederlandstalige expats. 'Ons Weerwolvenspel' paste goed in het thema, dus hadden we besloten dit mee te nemen. Twee uur voor de aanvang van het feest, kwam ik echter tot de vaststelling dat de Weerwolven zich nog schuilhouden in de Bosvijverstraat! (Vergeten in België dus :-)). Tom was de redder in nood en knutselde vlug een spel in mekaar. Gelukkig waren de andere feestgangers te vinden voor het spel, dus was dat unieke knutselmoment toch niet voor niets geweest! Het werd opnieuw een gezellige avond en bij onze thuiskomst konden we nogmaals vaststellen dat Carolina uitstekend werk verricht had. 

Maar nog beter is het nieuws dat ik mocht vernemen van enkele andere Expats. Blijkbaar mag ik voor beperkte tijd rondrijden met mijn Europees rijbewijs. Momenteel zijn we dus op zoek naar een huurwagen en we hopen dat deze zoektocht ten laatste maandag kan beëindigd worden. Dan verwachten we namelijk Carmen en Sven. Onze eerste logies in het mooie Qatar! En we hopen dat er nog velen mogen volgen :-)

ctmpphp7ymjDH

E2C97D2E-A3EE-C0EA-001D7553519C9753

E7C1AF89-9CDD-22C5-F9B43AD9C8725253

tmpphp1zrBJm

tmpphpXG14HQ

tmpphpOoPyIL

19:11 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

23-10-07

Let's party!

Jaja, zoals de meesten onder jullie wel weten, zijn wij altijd te vinden voor een feestje. En deze week staan er maar liefst twee op het programma. Woensdag worden we verwacht bij een collega van Tom. Wel, hij heeft hier niet echt collega's, maar zijn bureau is gelegen in de kantoren van Sixconstruct. Uiteraard werken hier ook andere Belgen en die noem ik voor de gemakkelijkheid dan maar collega's. Het is toch tenminste werkgerelateerd :-) Begrijpen wie begrijpen kan hé!

Vrijdag 26 oktober stond eerst een halloweenparty van DSA op het programma. Hiervoor kochten we vorige week reeds onze inkomkaarten, maar helaas is de party afgeblazen wegens 'te weinig geïnteresseerden'. De organisatie van de halloweenparty bleef echter niet bij de pakken zitten, dus nu wordt er voor diegenen die wel interesse toonden een halloweenavond gehouden met een wandelend buffet. Niet in een zaal, maar gezellig bij iemand thuis. We kijken er erg naar uit, maar moeten eerst nog op zoek naar een gepaste outfit. 'De weerwolven van Wakkerdam' zullen niet ontbreken :-).

De wijsneuzen onder jullie zullen nu zeggen: "hebben jullie daar geen twee kapoenen rondlopen?" Wel die zijn er nog hoor, maar ze gaan niet meefeesten! We hebben een lieve Filipijnse babysit gevonden. Dit is blijkbaar geen sinecure in Doha, maar na een kleine week konden we reeds kiezen uit twee dames. Met dank aan de Filipijnse receptionistes van onze compound, die binnen hun kennissenkring naarstig op zoek gingen naar geïnteresseerde dames. Onze babysit, Carolina, spreekt vlot Engels en blijft met plezier tot na middernacht. Dat zal voor deze eerste twee keren zeker niet nodig zijn, aangezien het de volgende ochtend werken geblazen is voor de man des huizes!

En van een kater zal die man des huizes al zeker geen last hebben. Tom blijft nog even 'Bob', want mijn Qatari rijbewijs is nog steeds niet in orde. Gisterenochtend ben ik wel vingerafdrukken gaan laten afnemen. Cas vergezelde me en gelukkig kreeg ik ditmaal een VIP-behandeling. Op vijf minuutjes was het in orde. Mijn gids liet me duidelijk verstaan dat ik van geluk mocht spreken, want voor de 'gewone' behandeling had ik zo'n drie uren in de rij mogen staan. Aangezien ik Cas niet op de arm kon houden tijdens de procedure, stonden er meteen drie kindvriendelijke Indiërs aan mijn zij. Cas maakte er geen probleem van en toverde als dank zijn mooiste glimlach tevoorschijn.

Het afnemen van de vingerafdrukken was de laatste stap voor het verkrijgen van mijn visum. De administratieve rompslomp zou nog zo'n vijf dagen in beslag nemen. En dan kan de bureaucratie voor mijn rijbewijs van start gaan :-).

Siel tenslotte is in haar nopjes met het cadeau dat papa voor haar kocht. Een echte zwembril! Kordaat stapte ze naar het zwembad om hem uit te proberen. Ze keurde hem vrijwel meteen goed, dus mama en papa zijn nu vooral blij dat de oogjes van dochterlief nu beter beschermd zijn tegen al dat chloor.

Die zwembril had ze ook echt wel verdiend na de lovende woorden van Miss Roshini: "Siel doet het zeer goed op school. Ze verstaat alles, kan zeer goed tellen, tekenen en kleuren. Dit alles doet ze ook heel geconcentreerd. Zelfstandig spelen vormt dus geen probleem, maar Siel moet enkel nog leren samenspelen met alle vriendjes, want ze duwt hen meestal weg!" Ach ja, zoals Dali ooit zei: " Wees niet bang van de perfectie, je bereikt ze toch nooit!" Dat samenspelen zal wel komen zeker? Zoals jullie met eigen ogen kunnen zien, lijkt onze kleine meid in elk geval niet ongelukkig. En dat is toch wel het voornaamste!

ctmpphpXDMo5I     ctmpphpLoqWze

 

15:31 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-10-07

Wij wensen Oma een fantastische verjaardag!

 

Ja, oktober is best wel een drukke verjaardagsmaand! Vandaag is het de beurt aan Oma.

C124F6F8-09CB-A03A-7B57859125266CEE

 

Lieve Oma,

Wij wensen je het komende jaar veel vreugde en zonneschijn, zodat je elke dag opnieuw gelukkig en tevreden mag zijn. Drie dikke zoenen van ons viertjes en nog een heel speciaal kusje van je kleine Siel!

ctmpphp7YEgdt

08:06 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-10-07

Skype, de nieuwe hype!

Zoals de meesten onder jullie reeds gemerkt hebben, zijn wij sinds de aanvang van ons buitenlands avontuur fervante 'skypers'. Aangezien de grote massa nog niet bekend is met dit unieke medium, geven wij hier graag een woordje uitleg.

Wat is Skype?

Skype is een programma dat ervoor zorgt dat je GRATIS wereldwijd kan telefoneren via internet.

Wat heb je nodig?

 • Een PC of laptop (met WindowsXP of Windows2000)
 • Een internetverbinding 
 • Een luidspreker (Zit vaak reeds ingebouwd in de laptop)
 • Een microfoon (headset) of webcam met ingebouwde microfoon

Wanneer je dit allemaal voorhanden hebt, surf je even naar www.skype.be . Hier kan je het Skype-programma eenvoudig downloaden. Dit neemt slechts enkele minuutjes in beslag. Na de download kies je een skype-naam en voer je een testgesprek uit. Nu moet je enkel nog op zoek naar een contactpersoon. Wanneer je ons wil contacteren zoek je naar kim_vandenbergh of tom.coosemans1.

Wij hopen dat we hiermee weer enkele mensen warm gemaakt hebben voor de skype-hype en dat we zodoende gratis en live op de hoogte kunnen gehouden worden van jullie nieuwtjes! Voor Peter en Marleen, Serge en Titin, de familie Vandenbergh, Oma en Opa, Saartje, Rudy en Tiny én Joeri heeft Skype alvast geen geheimen meer. Best zorg je er wel voor de je 'skype'-status automatisch op 'online' staat, zodat we kunnen zien wanneer we jullie kunnen contacteren.

De verbinding is over het algemeen van goede kwaliteit, al bel je best wanneer er weinig (= 6.000.000) gebruikers gebruik maken van het systeem. Als de kwaliteit toch slecht blijkt te zijn, helpt het ook om eventuele webcams uit te schakelen. En wanneer deze optie uitgeput is, kan je enkel later nog eens opnieuw proberen. De aanhouder wint, nietwaar?

We hebben ook gemerkt dat 'de familie van de kust' onze weblog met succes getraceerd heeft. We vinden het fijn dat jullie zo meegenieten van onze avonturen.

De jongste telg van ons gezin maakt tegenwoordig grote vorderingen. Hij heeft het kruipen ontdekt en kan sinds gisteren ook 'handjes draaien' op commando :-). Het doorbreken van zijn twee nieuwe bijtertjes heeft hem gelukkig geen last bezorgd. De verkoudheid die hem de laatste weken parten speelde is ook bijna verdwenen, al hebben we momenteel nog even beeld zonder klank (= heesheid). Siel heeft haar vakantiedagen goed gevuld met 'moedertje spelen' voor haar kleine broertje. Ze gaf hem met veel liefde zijn papje, maar zijn teentjes zijn nog steeds een leuke afwisseling op het dagelijkse menu. Daarvan getuigen onderstaande foto's!

B7F51FBF-989F-D26D-6547453E8173102C

tmpphpmF4nD8

tmpphpCAJrPJ

tmpphpB02P0p

16:39 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: skype |  Facebook |

16-10-07

Verrassing voor Anouk, Lotte, Lien en Lukas

Liefste neefje en nichtjes,

Wij weten dat jullie regelmatig ons avonturen in Qatar volgen en dat jullie het leuk vinden om de foto's te bekijken. Vandaag mogen jullie eens naar jezelf kijken. We denken dat jullie dat wel een leuke verrassing vinden.

Wij missen jullie heel erg, maar zijn tijdens de kerstvakantie in België en dan zullen we jullie zeker zien.

Dikke kussen van Nonkel Tom, Tante Kim, Siel en Cas

ctmpphpfVumje            

 ctmpphphhrtlm

ctmpphpBu87vQ

1A798EDE3-C577-5AB5-B9A8B8DF6DB1185E         

10:12 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-10-07

Bob de Bouwer in Qatar: The Sports City tower

Aangezien Tom het overgrote deel van zijn tijd op het werk besteedt, is het altijd leuk om hiervan even mee te genieten. Maar overdag wordt er steevast hard gewerkt op de Aspire Sports City Tower, dus is dit niet de ideale plaats voor een leuk gezinsuitstapje. Wegens de Eid Holiday waren er vandaag zo goed als geen arbeiders op de toren te bespeuren, dus besloot Tom dat vandaag de ideale gelegenheid zich aanbood voor een korte rondleiding.

Siel en ik kregen een veiligheidshelm en de lift bracht ons in geen tijd een heel eind naar boven. Om helemaal boven te geraken moesten we enkel nog wat trappen beklimmen. We deden geweldige impressies op van deze prachtige werf. Er is nog heel veel werk in de toren, maar het zal er fantastisch gaan uitzien. Men plant er een hotel, fitnessruimte, panorama-restaurant op een ronddraaiend platform en een museum. Zoals jullie zien op de eerste foto is er een uitstulping in de toren. Dit is een zwembad, dat Tom reeds ingewijd heeft met enkele collega's.

Jullie kunnen op onderstaande foto's meegenieten van het indrukwekkende uitzicht. We zagen ondermeer het levensgrote verschil tussen oud en nieuw Doha, het Khalifastadium, een grote vijver met irrigatievoorziening, inclusief bruggetje en de verschillende compounds in de buurt van de toren.

Het was een leuke verrassingsuitstap. We waren letterlijk en figuurlijk in de wolken op een hoogte van 282 meter. De volledige Sports City Tower meet zo'n slordige 318 meter en is hiermee momenteel de hoogste toren van Qatar.

98C09E22-B560-AAF8-B64275B223767B40

tmpphpjZI8a3

tmpphp3y1qzg


tmpphplPjtDD


tmpphpqh20bX

tmpphpwqzF8f

12:17 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voer sleutelwoorden in |  Facebook |

12-10-07

Eid Holiday!

Zoals eerder vermeld is het vandaag Eid Al Fitr. We trokken vanmiddag richting Doha's Corniche en zagen verschillende familie's picknicken. Hierdoor werd het meteen duidelijk dat de Ramadan echt wel voorbij is! We kuierden een eindje op de Corniche en Siel hield weer een paar foto-shoots voor enkele Indische en Sri Lankaanse 'groupies'. Hierna leefden we ons uit in de speeltuin en genoten we van een tasje koffie in het Sheraton-hotel, dat best wel impossant is!

Het Chinees restaurant 'Beijing' serveerde ons vanavond een heerlijke maaltijd, waarna we terug richting Corniche reden. Hoopvol om een glimp van het Eid-vuurwerk op te vangen, maar dit bleek ijdele hoop. Het uur waarop het vuurwerk wordt afgestoken is blijkbaar een groot geheim, dus in principe konden we daar wel uren staan. We wachten een klein half uurtje in de auto, maar besloten dan toch maar huiswaarts te keren omdat de kindjes wat ongeduldig waren. Volgend jaar hebben we misschien meer geluk :-) 

 

tmpphpdGlepE

20:28 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-10-07

Eid Al Fitr

Zoals beloofd, geef ik jullie vandaag wat meer uitleg over Eid Al Fitr. Hiermee bedoeld men het einde van de vastenperiode, de Ramadan. De laatste tien dagen van de Ramadan zijn de Moslims druk in de weer om dit feest voor te bereiden. Het huis wordt volledig gepoetst en elk familielid krijgt nieuwe kledij en schoenen. De winkels worden extra bevoorraad met snoep en chocolade voor het grote suikerfeest op het einde van de Ramadan. Op de laatste dag van deze Ramadan ziet men de nieuwe maan als een teken van veiligheid. Het feest start reeds bij zonsopgang met de Eid-gebeden. Daarna is het 'family-time'.

Men bezoekt familieleden, houdt een grote pic-nic en staat  's avonds in bewondering voor het grote vuurwerk op de Corniche. Er zijn ook allerlei randactiviteiten zoals straattheater, tijdelijke pretparken, dansactiviteiten,... Moslims staan er die dag ook op om de minderbedeelden te bevoorraden. Tenslotte wensen de Moslims elkaar 'Eid Mubarak' (gelukkige Eid). 

De Ramadan is één van de vijf pijlers van de Islam. De andere vier zijn: Gebed, liefdadigheid aan de minderbedeelden, geloofsovertuiging en een pelgrimstocht naar Mecca.

Eid Al Fitr zal dit jaar gevierd worden op 12 oktober 2007!

08:47 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: eid al fitr, ramadan, islam |  Facebook |

09-10-07

De residence permit is (eindelijk) bijna in orde

Reeds sinds onze aankomst op 12 september zijn de kindjes en ikzelf aan het wachten op onze 'residence permit'. Deze is noodzakelijk voor het behalen van het Qatari rijbewijs, waar ik toch wel een beetje naar uitkijk. Gelukkig is Tom zijn 'residence permit' reeds in orde sinds eind augustus. Zondagochtend kreeg Tom eindelijk telefoon. Wel een beetje kortdag, want drie kwartier later werden we reeds verwacht voor een medische screening. Dus, Cas meteen uit zijn bedje waarin hij pas vijf minuutjes lag te dutten en Siel terug ophalen op school!

Om 9u.25 arriveerden we aan het gebouw van de medische commissie. Hier zou iemand ons opwachten om de kindjes en mezelf te begeleiden. Maar niemand te zien hoor! Alleen wou ik het wel proberen, maar dat was onmogelijk. De persoon in kwestie had namelijk onze paspoorten en alle benodigde documenten. Tom heeft dus wat rondgebeld en uiteindelijk was de vriendelijke meneer toch ter plaatse omstreeks 10u15. Voor de kindjes had hij enkel een pasfoto nodig. Nadien kreeg ik 300QR en een stapel papieren in mijn handen geduwd en werd ik binnengelaten op de vrouwenafdeling. Eerst moest ik naar een loket voor de administratieve rompslomp, nadien volgden een bloedafname en een X-ray van de borstkas. Steeds waren er zo'n 40-tal wachtenden voor me en ik zag geen kans om iemand voorbij te steken :-). Tot we in groepjes van veertig dames werden binnengeroepen voor de X-ray. Iedereen moest een wit ziekenhuiskleed aantrekken in één van de vier pashokjes. Met al die Burka's kan je raden hoeveel tijd dit in beslag neemt. Gelukkig had ik de raad uit de 'Marhaba' opgevolgd en een wit T-shirt aangetrokken. "Just get rid of your bra", zei de vriendelijke, gesluierde dame op leeftijd. Komt in orde, maar geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om hiervoor een pashokje op te zoeken. Ik ben wel preuts, maar zo preuts nu ook weer niet! Bijgevolg stond ik vooraan bij de voorgaande groep dames en had ik - dankzij de Marhaba - maar eventjes tachtig dames voorbijgestoken. En ik vermoed ruim één uur in tijd gewonnen. Omstreeks 12u.30 was mijn medische screening voorbij en moest ik enkel nog een handtekening en stempel voor de documenten van de kinderen verzamelen. De receptioniste liet me vriendelijk weten dat de kantoren gingen sluiten en dat ik morgen maar moest terugkomen. Maar ik heb gelukkig even op mijn strepen gestaan en een kwartier later was alles in orde en kon ik me met barstende hoofdpijn richting Tom en de kindjes begeven. Die hadden al die tijd geduldig in de auto gewacht. Gelukkig waren de kindjes superbraaf, mede dankzij de uitvinding van de dvd-speler. Tom kon dat ding echter verwensen na het beluisteren van tweemaal dezelfde plopshow :-). De eerder vermelde hoofdpijn komt me steeds opzoeken bij erge honger. En tijdens de Ramadan kan men zolang de zon schijnt niet zomaar iets verorberen in het openbaar. Daarenboven liet Tom me weten dat etenstijd nog niet aan de orde was. We werden namelijk ook nog verwacht op een andere bestemming voor het bepalen van de bloedgroep. En dat had ik voor de kindjes net voor ons vertrek laten doen bij onze huisarts in Tongeren! Ik vond persoonlijk die vingerprik best pijnlijk, maar de kindjes gaven geen krimp.

Nu dit ook weer achter de rug was, moet ik enkel nog vingerafdrukken laten nemen en dan tien dagen wachten. Helaas zullen de vingerafdrukken pas genomen worden na 'Eid Al Fitr'. Een antwoord dat we ook te horen kregen toen we gisteren vroegen wanneer er eindelijk een passend uniform voor Siel beschikbaar zou zijn. En dat we al meermaals te horen kregen bij navraag naar de alcohol-licentie. Tijd dus om wat opzoekingswerk te doen over 'Eid Al Fitr'. Ik kan jullie nu reeds vertellen dat het te maken heeft met het einde van de Ramadan, maar morgen volgt een meer nauwkeurige theoretische uiteenzetting!

16:23 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-10-07

één grote zandbak!

Donderdag ging ik met Cas naar de baby/peutervoormiddag van de Nederlandstalige vereniging (DSA). Zo'n achttien mama's hadden zich ingeschreven voor deze activiteit. En het waren stuk voor stuk toffe mama's met leuke kinderen. Cas was heel braaf en sliep een klein half uurtje, dus ik had alle tijd om te kletsen met de moeders. Het waren allemaal Nederlandse moeders. Dit viel me uiteraard op, al vormde het geen enkel probleem. Ik vroeg me enkel af waar de Vlaamse moeders waren. De mama die me richting het shoppingcenter bracht voor een taxi, Manon, liet me weten dat er andere keren toch wel Vlaamse moeders deelnamen. Het was dus louter toevallig dat er donderdag geen Vlaamse mama's waren. 

Gisteren trokken we richting Messaieed, zo'n veertig kilometer ten zuiden van Doha. Enerzijds omdat hier een grote industriële site is, waar Tom eventueel grond kan vinden om de productiehal van Iemants neer te zetten en anderzijds omdat hier een mooi zandstrand zou zijn. Onderweg passeerden we prachtige duinen, het begin van 'the Barchan sand dunes'. Tom en Siel beklommen zelfs zo'n duin. Prachtig! De jeep was intussen geparkeerd op een kleinere duin en we hebben meteen onze eerste les geleerd: "niet blijven stilstaan in het mulle zand". Gelukkig moest Tom enkel een beetje duwen en we konden weer verder richting the Messaieed Beach. Inderdaad een prachtige kustlijn, maar zo veel vervuiling. Verschrikkelijk! Blijkbaar is dit een populaire picknick-plaats. Allemaal goed en wel, maar pak dan je vuil mee hé. Als echte Scouts deed het ons pijn om te zien hoe de mensen deze prachtige natuur verwoesten...

Cas genoot van het warme zeewater aan zijn voetjes en Siel kon zich naar hartelust uitleven in die grote zandbak! We zagen hoe de lokale bevolking zich uitleefde met quads en autootjes met afstandsbediening in die metershoge duinen. Geweldig! Tenslotte waren we ook getuige van een prachtige zonsondergang en beseften meteen hoe gelukkig we onszelf mogen prijzen om deze levenservaring op te doen.

 

743610D7-BDE7-F769-2320889691073ED8


tmpphpLmmLJU


tmpphp0iwB7R


74610C2C-DF53-BDE7-0289538564A3209D


tmpphp3KA9CctmpphppgbGv2

11:15 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: mesaieed, dsa |  Facebook |

03-10-07

De Arabische taal leren?

Tja, echt vloeiend Arabisch spreken is niet meteen een doelstelling die ik eerstdaags wil bereiken. Dat lijkt me ook onmogelijk op korte tijd. Maar ik wil wel graag enkele basiswoordjes en - zinnetjes onder de knie krijgen. Tom spreekt een mondje Arabisch en ik merk duidelijk dat de lokale bevolking zich voor hem openstelt. Tenslotte toon je zo dat je respect hebt voor hun cultuur!

Misschien willen jullie wel mee studeren? Vooruit, hier gaan we:

 • Goedemorgen: Sabah al khair
 • Vrede zij met u: Assalam 'alaykum
 • Welkom: Marhaba
 • Dank u: Shukran
 • Ja: Aiwa
 • Neen: La
 • Sorry: Muta' assef
 • Helemaal niet: Afwan 
 • Proficiat: Mabrook
 • Geen probleem: Ma fi mushkila
 • Kijk: Shuf
 • Gedaan: Khallas
 • Vooruit/let's go: Yalla
 • Brood: Khubbus
 • Water: Maa
 • Vis: Samak
 • Markt: Souq
 • Restaurant: Mataam

Tot zover de les van vandaag :-)

Omdat Siel de laatste dagen wat hangerig was wanneer papa haar afzette aan school, besloten we dat ik haar vandaag naar school zou brengen. Dit ging vrij goed. Ze huilde niet of was niet boos, maar het was ook niet met volle overgave. Zoals afgesproken besloot ik daarna met Cas terug naar de compund te wandelen. Cas zat in zijn buggy en werd afgeschermd door een handdoek, maar mama heeft afgezien hoor. Het was zo'n 35° en er was geen streepje schaduw. Bovendien mag je overdag niet drinken in het openbaar wegens de Ramadan. Enfin, we zijn er geraakt! Al zal ik dit niet meer herhalen alvorens het kwik onder de 27° is en ik raad het verder ook niemand aan :-)

16:53 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |