22-11-07

Happy Thanksgiving to you all!

Vanavond zijn we uitgenodigd bij Ilse en Wim om 'Thanksgiving' te vieren. Voor de geïnteresseerden geef ik even een woordje uitleg bij dit dankfeest. Op het internet vind je uiteraard ontzettend veel informatie. Van daaruit maakte ik volgende samenvatting:

"Het verhaal achter de 'Thanksgiving' is eenvoudig. De Pelgrims, die vanwege hun geloof waren vervolgd in Engeland en die na hun vertrek naar Nederland ook daar niet erg gelukkig waren, charterden een schip, de 'Mayflower', en voeren naar het nieuwe continent. Ze hadden grote moeite om de eerste winter te overleven want het weer in 'New England' was nu niet direct vriendelijk voor naïeve nieuwkomers. maar ze bouwden blokhutten en jaagden om aan eten te komen. In de lente leerden ze van de Indianen hoe ze maïs konden planten en hoe ze de grond konden bemesten met vis. Ze leerden ook andere Indiaanse voedingsmiddelen te planten. Toen de oogst binnen was, na de zomer, organiseerden de Pelgrims een feest van dank waar ook de Indianen waren uitgenodigd. Ze aten de maïs, bonen, squash en de pompoenen die ze hadden geleerd om te verbouwen, en op tafel stonden ook kalkoenen en ander lokaal wild. Ze dankten God voor hun nieuwe land, hun nieuwe leven en de rijkdom die hij hen had gegeven. En waarschijnlijk ook voor het simpele feit dat ze nog in leven waren. 'Thanksgiving Day' is momenteel een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada, waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar valt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. Het eten speelt een grote rol: het is traditie om op 'Thanksgiving Day' kalkoen te eten en er wordt dan ook aan deze dag gerefereerd als 'Turkey Day' (Kalkoendag)".

 

Commentaren

Thanksgiving Ik wens jullie een fijne Thanksgiving!!!Ikzelf doe er ook aan mee ookal kennen wij dat in NL niet Thanksgiving!!! Maar ja door dat ik via blogwereld en het bloggen wereldwijd moet ik ook de sfeer mee proeven van sommige landen, zoals nu THANKSGIVING.

Gepost door: Geesje vanuit NL | 22-11-07

De commentaren zijn gesloten.