17-02-08

binnenkort kunnen we allemaal naar de Katholieke eucharistieviering (de mis) in Qatar

Jullie zullen wel denken: "Alweer een berichtje...Kim heeft daar precies tijd te veel, nu Tom in Abu Dhabi zit!" Wel, niets is minder waar, maar dit nieuwtje wil ik jullie toch niet onthouden.

Deze voormiddag ging ik met Siel naar de plaatselijke supermarkt. aan de kassa kregen we de gebruikelijke vragen te verwerken: Vanwaar komen jullie? Hoe oud is je dochter?,... Maar de Filipijnse kassierster sloeg me even uit het lood toen ze vroeg: "Zijn jullie Christenen?" Ik bevestigde haar vermoeden en werd meteen uitgenodigd op de eucharistieviering van de eerste Kerk in Qatar.

Nu, Carolina (onze babysit) had me ook al eens verteld dat ze wekelijks naar een eucharistieviering gaat. Op een viertal plaatsen in Qatar zouden zich 'kerken' bevinden en deze worden gedoogd, al mag je er geen reclame voor maken. De vieringen gaan door in een gewoon huis en de kerkgangers zijn vooral van Filipijnse, Indische of Sri Lankaanse origine. Blanken zie je volgens Carolina zelden of nooit. Carolina dacht dat dit kwam doordat het nieuws hen niet bereikt of omdat ze een andere soort eucharistievieringen gewend zijn. Ze omschreef het gebeuren als volgt: "hier loopt iedereen op blote voeten, er hangt een indringende geur van scherpe specerijen, iedereen danst, er zijn ellenlange preken en nadien is er een uitgebreid feestmaal (meestal met Aziatische ingrediënten). Euh, even denken.... Ja, inderdaad anders dan wij het gewend zijn :-).

Terug naar het meisje aan de kassa.... Zij verzekerde me dat het niet om zo'n verdoken kerkje zou gaan, maar een heus gebouw dat binnenkort zijn deuren zal openen! Even googlen dus. En wat blijkt, ze heeft gelijk...

Op de website van de Wereldomroep vond ik inderdaad een volledig artikel over de eerste Kerk in Qatar sinds de komst van de Islam veertien eeuwen geleden. In het artikel lees ik dat de conservatieve Moslims woedend zijn, maar onze ruimdenkende Emir vindt dat de tijd is aangebroken om te laten zien dat de Islam een tolerante godsdienst is. Maar blijkbaar is er toch heel wat commotie rond dit gebeuren. Het gebouw zal in april zijn deuren open en heeft 18 miljoen dollar gekost!!!!!

Enfin, ik ga hier niet dat hele artikel overtypen, maar jullie vinden meer informatie via deze link: http://www.wereldomroep.nl/actua/middenoosten/080208kerk_...

Hieronder kunnen jullie alvast een glimp opvangen van dit ophefmakende gebouw! Mooi toch, niet?

kerk Qatar

Commentaren

Hiep hiep hoera Cas is al 1 jaar !
Van harte gefeleciteerd jongen !
Dikke kussen van ons !

Gepost door: Peter Marleen Anouk en Lukas | 20-02-08

Een heel dikke proficiat voor Cas zen eerste verjaardag, hij is nu ongeveer 32x zo jong als zene peter. Ik moet zeggen dat hij met zijn kort kopke er bijna gelijk zene papa uitziet. Ik word een klein beetje jaloers als ik al die foto's ziet, het moet daar bij jullie geweldig zijn. Enfin vier het maar goed, hopelijk zien we jullie allemaal weer heel snel. Groetjes vanuit Mal waar het weer net een beetje slechter is.

Gepost door: San en Dimi | 20-02-08

Prachtig gebouw Gefeliciteerd Cas met je 1ste verjaadag. Zo te zien is het een paleisje...lijkt net een huis in plaats van een kerk.

Gepost door: Geesje vanuit NL, neem gerust een kijkje op mijn blog | 21-02-08

De commentaren zijn gesloten.