16-06-08

Iemants Qatar is een feit!

Zoals iedereen die ons een beetje kent intussen al wel weet, zijn wij werkzaam voor de firma Iemants NV uit Arendonk (zie link in de rechterkolom). De firma Iemants dacht er al langer over om een dochterbedrijf op te starten in het Midden - Oosten en dat werd meteen de hoofdopdracht voor Tom sinds augustus 2007.

Het werd ons al snel duidelijk dat je in Qatar niet zomaar even een kantoortje kan huren en een bedrijfje uit het niets kan oprichten. Neen hoor, eerst heb je een commerciële licentie en registratie nodig. Op de aanvraag moet je dan het adres van je toekomstig kantoor invullen, maar om een kantoorruimte te huren vragen ze wel het nummer van je licentie. Je begrijpt het al: de administratieve knoop in Qatar is nog moeilijker te ontwarren dan deze in de Belgische wetgevingen :-).

Maar hoe begin je er dan aan? Uiteraard door eerst heel wat opzoekingswerk te doen en lokaal je netwerk zo goed mogelijk uit te bouwen. Ik ga hier natuurlijk niet alle bedrijfsgeheimen uit de doeken doen, maar zoals altijd was de praktijk absoluut niet te vergelijken met de mooi uitgeschreven theoretische handleiding.

We kiezen daarom maar voor het relaas van de oprichting in een waterval van woorden: aankomst Qatar - networking - hulp zoeken - aanvraag invullen - aanvraag indienen - kantoor zoeken - Arabische vertalingen - meer bewijsstukken aanvoeren - geduld hebben - aandringen - documenten laten erkennen door ambassade in België - opnieuw vertalingen - bijna onmogelijke vragen voor extra bewijzen - banken zoeken - druk zetten via uitgebouwd netwerk - honderden telefoontjes en mails - onbetaalbare hulp van Fons - nog meer documenten - laatste loodjes - nog enkele daagjes geduld - enkele weekjes worden enkele maandjes - Inshallah - dossier is aanvaard - wachten op de Minister - Minister is eindelijk in het land - dossier is zoek - paniek - nog even doorbijten en dan.... het verlossende mailtje: "I'm pleased to attach copies of the chamber of commerce certificates and commercial registration for Iemants.  Like the Ministerial Resolution, the commercial registration is only in Arabic; translation to follow."

Dit mailtje werd gevolgd door een welgemeende 'yes!' en onmiddellijk werd het lokaal netwerk ingeschakeld om toch al maar even voor een vertaling te zorgen. Even kwam 'Murphy' nog piepen, toen bleek dat de licentie een verkeerde nationaliteit vermeldde: Mr. Tom Coosemans was ineens gebombardeerd tot Brits staatsburger! Opnieuw even paniek, want misschien was die Minister intussen weer het land uit, maar de paniek bleek ongegrond. Sinds enkele dagen beschikken we eindelijk over het juiste document. Nu kan het echte werk beginnen!

Het zit even goed mee deze week, want Tom heeft ook nog eens grond gevonden om de productiehal te monteren. Zo'n 20 kilometer buiten Doha en volgens Tom een prachtig stukje Qataars land. Sinds gisteren hebben we ook een PO Box voor Iemants Qatar. En vandaag werd de telecommunicatie voor ons kantoor aangevraagd (inderdaad ja, dat kantoor dat Iemants reeds huurt van februari :-)).

Het gaat nu allemaal heel snel en het is nog drukker dan voordien, maar we voelen ons nog meer in onze nopjes dan enkele weken geleden. Naast al die bureaucratie zijn er natuurlijk ook nog de lopende projecten. Zoals eerder vermeld kunnen we gelukkig rekenen op de hulp van ons krachtige Qatar-team. En als alles goed gaat is er binnenkort weer versterking op komst.

Alle post mag voortaan verstuurd worden naar Iemants Steel Constructions Qatar, PO 24496, att: Tom Coosemans, Doha, Qatar.

De rest van de afgelopen week werd gevuld met:

  • Tandartsbezoeken voor Tom
  • Shop-plezier voor de hele familie
  • Een gezellige House warmings - BBQ bij Pierre en Sandrine. Ook Mieke, Koen en François waren van de partij.
  • Een partijtje golf op vrijdagochtend. Tom heeft de golf-microbe te pakken en het is menens hoor! Maar hij heeft het ook dubbel en dik verdiend!
  • Het golfen werd afgesloten met een heerlijk ontbijt bij Pierre en Sandrine.
  • Feestvieren omwille van het excellente rapport van onze lieve dochter. Wat zijn we fier op onze drie-jarige kleuter :-). Uiteraard is er nog geen sprake van punten, maar volgens de nota's van miss Roshini voldoet Siel aan alle ontwikkelingsdoelstellingen, ze is beleefd, creatief, sportief aangelegd, houdt van fantasiespelen, heeft een sterk karakter, maar is ook erg hulpvaardig naar anderen toe. Het was een plezier om haar in de klas te hebben! Met deze magische woorden eindigt de zaligmaking van onze dochter en als ouders ga je dan toch een beetje zweven hé :-).

Ondertussen is het nog maar veertien daagjes aftellen. Via telefoontjes met diverse familieleden kregen we te horen dat ons welkomstcomité in België al aardig bemand is :-).

Tenslotte nog even een berichtje voor de hele familie Ferson. Wij wensen jullie enorm veel moed, sterkte en hoop. Al zijn we momenteel heel ver weg, jullie zijn toch heel erg in onze gedachten aanwezig. Wij duimen mee voor het herstel van papa Guy. Veel liefs, Kim, Tom, Siel en Cas.

18:51 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

knap Iemants Steel Constructions Qatar nog capaciteit beschikbaar vóór het bouwverlof ? ;o))

Alvast proficiat Tom.
Have fun in de zandbak.

Gepost door: Sven | 20-06-08

Jahoe! Proficiat met leuke blog, en uiteraard
met het eerste 'grotere' project dat is binnengehaald daar in het verre Midden? Oosten.

Gepost door: Koen Van de Vijver | 12-08-08

Wishes and regards Dear Mr.Tom

It was nice reading your blog , and it is a clear depiction of how establishing a business in Qatar is.

I personally know ,the hardwork you are putting in , and i wish you all the very best.

Please do keep in Touch

Lal
055-9028489

Gepost door: Naran Lal | 04-07-10

Dear Mr.Tom

It was nice reading your blog , and it is a clear depiction of how tough and tiring establishing a business in Qatar is.

But a nice place to put in this much toiling ! A booming market indeed.

I personally know ,the hardwork you are putting in , and i wish you and Iemants all the very best.

Please do keep in Touch

Lal
055-9028489

Gepost door: Naran Lal | 04-07-10

De commentaren zijn gesloten.