16-06-08

Iemants Qatar is een feit!

Zoals iedereen die ons een beetje kent intussen al wel weet, zijn wij werkzaam voor de firma Iemants NV uit Arendonk (zie link in de rechterkolom). De firma Iemants dacht er al langer over om een dochterbedrijf op te starten in het Midden - Oosten en dat werd meteen de hoofdopdracht voor Tom sinds augustus 2007.

Het werd ons al snel duidelijk dat je in Qatar niet zomaar even een kantoortje kan huren en een bedrijfje uit het niets kan oprichten. Neen hoor, eerst heb je een commerciële licentie en registratie nodig. Op de aanvraag moet je dan het adres van je toekomstig kantoor invullen, maar om een kantoorruimte te huren vragen ze wel het nummer van je licentie. Je begrijpt het al: de administratieve knoop in Qatar is nog moeilijker te ontwarren dan deze in de Belgische wetgevingen :-).

Maar hoe begin je er dan aan? Uiteraard door eerst heel wat opzoekingswerk te doen en lokaal je netwerk zo goed mogelijk uit te bouwen. Ik ga hier natuurlijk niet alle bedrijfsgeheimen uit de doeken doen, maar zoals altijd was de praktijk absoluut niet te vergelijken met de mooi uitgeschreven theoretische handleiding.

We kiezen daarom maar voor het relaas van de oprichting in een waterval van woorden: aankomst Qatar - networking - hulp zoeken - aanvraag invullen - aanvraag indienen - kantoor zoeken - Arabische vertalingen - meer bewijsstukken aanvoeren - geduld hebben - aandringen - documenten laten erkennen door ambassade in België - opnieuw vertalingen - bijna onmogelijke vragen voor extra bewijzen - banken zoeken - druk zetten via uitgebouwd netwerk - honderden telefoontjes en mails - onbetaalbare hulp van Fons - nog meer documenten - laatste loodjes - nog enkele daagjes geduld - enkele weekjes worden enkele maandjes - Inshallah - dossier is aanvaard - wachten op de Minister - Minister is eindelijk in het land - dossier is zoek - paniek - nog even doorbijten en dan.... het verlossende mailtje: "I'm pleased to attach copies of the chamber of commerce certificates and commercial registration for Iemants.  Like the Ministerial Resolution, the commercial registration is only in Arabic; translation to follow."

Dit mailtje werd gevolgd door een welgemeende 'yes!' en onmiddellijk werd het lokaal netwerk ingeschakeld om toch al maar even voor een vertaling te zorgen. Even kwam 'Murphy' nog piepen, toen bleek dat de licentie een verkeerde nationaliteit vermeldde: Mr. Tom Coosemans was ineens gebombardeerd tot Brits staatsburger! Opnieuw even paniek, want misschien was die Minister intussen weer het land uit, maar de paniek bleek ongegrond. Sinds enkele dagen beschikken we eindelijk over het juiste document. Nu kan het echte werk beginnen!

Het zit even goed mee deze week, want Tom heeft ook nog eens grond gevonden om de productiehal te monteren. Zo'n 20 kilometer buiten Doha en volgens Tom een prachtig stukje Qataars land. Sinds gisteren hebben we ook een PO Box voor Iemants Qatar. En vandaag werd de telecommunicatie voor ons kantoor aangevraagd (inderdaad ja, dat kantoor dat Iemants reeds huurt van februari :-)).

Het gaat nu allemaal heel snel en het is nog drukker dan voordien, maar we voelen ons nog meer in onze nopjes dan enkele weken geleden. Naast al die bureaucratie zijn er natuurlijk ook nog de lopende projecten. Zoals eerder vermeld kunnen we gelukkig rekenen op de hulp van ons krachtige Qatar-team. En als alles goed gaat is er binnenkort weer versterking op komst.

Alle post mag voortaan verstuurd worden naar Iemants Steel Constructions Qatar, PO 24496, att: Tom Coosemans, Doha, Qatar.

De rest van de afgelopen week werd gevuld met:

  • Tandartsbezoeken voor Tom
  • Shop-plezier voor de hele familie
  • Een gezellige House warmings - BBQ bij Pierre en Sandrine. Ook Mieke, Koen en François waren van de partij.
  • Een partijtje golf op vrijdagochtend. Tom heeft de golf-microbe te pakken en het is menens hoor! Maar hij heeft het ook dubbel en dik verdiend!
  • Het golfen werd afgesloten met een heerlijk ontbijt bij Pierre en Sandrine.
  • Feestvieren omwille van het excellente rapport van onze lieve dochter. Wat zijn we fier op onze drie-jarige kleuter :-). Uiteraard is er nog geen sprake van punten, maar volgens de nota's van miss Roshini voldoet Siel aan alle ontwikkelingsdoelstellingen, ze is beleefd, creatief, sportief aangelegd, houdt van fantasiespelen, heeft een sterk karakter, maar is ook erg hulpvaardig naar anderen toe. Het was een plezier om haar in de klas te hebben! Met deze magische woorden eindigt de zaligmaking van onze dochter en als ouders ga je dan toch een beetje zweven hé :-).

Ondertussen is het nog maar veertien daagjes aftellen. Via telefoontjes met diverse familieleden kregen we te horen dat ons welkomstcomité in België al aardig bemand is :-).

Tenslotte nog even een berichtje voor de hele familie Ferson. Wij wensen jullie enorm veel moed, sterkte en hoop. Al zijn we momenteel heel ver weg, jullie zijn toch heel erg in onze gedachten aanwezig. Wij duimen mee voor het herstel van papa Guy. Veel liefs, Kim, Tom, Siel en Cas.

18:51 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

08-06-08

L(i)eve papa

Vandaag viert België vaderdag. Tot vandaag dacht ik dat dit overal ter wereld op dezelfde dag gevierd werd, maar dat blijkt dus niet zo te zijn! Vaderdag ontstond in de Verenigde Staten van Amerika en werd daar in 1972 officieel erkend door President Nixon. Vanaf dat ogenblik werd afgesproken dat vaderdag zou gevierd worden op de derde zondag van juni.

Uiteraard wordt zo'n (commercieel) feest al vlug overgenomen door andere landen. Maar liefst 14 landen besloten zomaar eventjes de datum te veranderen. Hieronder ook België. Maar we gaan nog een stapje verder, want de provincie Antwerpen viert vaderdag blijkbaar zelfs niet op de tweede zondag van juni, maar op 19 maart. Begrijpen wie begrijpen kan.

Soit, als 'Limburger en Wereldburger' vieren wij dus vandaag vaderdag. Bij deze: 'Van harte proficiat aan alle vaders die dit lezen, ook de vaders in spé...

En uiteraard een extra speciale vaderdag voor Papa 'Tom', Papa 'Bon' en Papa 'Opa'.

Bedankt dat jullie zo'n lieve papa's zijn!

Veel liefs,

 Kim, Siel en Cas

18:57 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-06-08

Olympische zomerspelen 2016 NIET in Qatar

Het vonnis is geveld en zal ongetwijfeld hard aankomen voor de Qatari. Ze hebben er nochtans de centen, de ingesteldheid  en de infrastructuur voor. Het Internationaal Olympisch Comité doorprikte vandaag de olypische droom voor Qatar. Chicago, Madrid, Tokyo en Rio de Janeiro strijden verder voor de uiteindelijke organisatie. De Qatarese overheid neemt het wel zeer sportief op en wenst de overblijvers alle succes toe: http://www.doha2016.org/en/   Ik ben er zeker van dat we hier nog van zullen horen in de komende jaren/kandidaatsstellingen en ooit zal het hun wel lukken. Kop op Qatar!

Het is alweer juni intussen en we zijn voor de verandering nog maar eens geveld door een virale infectie op de luchtwegen. Hoogstwaarschijnlijk door de hitte buiten in combinatie met de  - vaak veel te koud afgestelde - airco's binnen. Enkel Cas ging op doktersvisite en daar werd gelukkig vastgesteld dat het om een virus ging. Geen antibiotica dus, wat bij een bacterie hoogstwaarschijnlijk wel het geval zou geweest zijn (zeker hier in Qatar). Over het gebruik van die antibiotica  - waar ik sowieso al geen voorstander van ben - vond ik trouwens een interessante tekst. Ik plaats weer even een linkje: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art...

Enfin, we hebben nog even tijd om ons immuunsysteem aan te sterken en dan zien jullie ons binnen 26 dagen ongetwijfeld kiemvrij landen in Zaventem.

Tom zit momenteel in Abu Dhabi tot donderdagavond. Vrijdag volgt dan nog een tripje naar Bahrain en in het weekend wordt het ook nog vrij druk. Gelukkig hebben we sinds kort versterking van Dominique. Hij is goed aangekomen en reeds aangepast aan de temperaturen die nu toch stilletjes boven de 45°C stijgen. Maar de komende dagen gaat hier weer een paar graadjes vanaf. Op 9 juni zou het zelfs maar 41°C worden, goed hé :-).

Voor de rest niet veel nieuws vanuit Qatar, maar wel fijn nieuws voor ons gezin. We dachten er al enige tijd over om een kindje uit een vierdewereldland financieel te sponsoren. Vorige maand ging ik dus op zoek naar een eerlijk project. Uiteindelijk konden we ons helemaal vinden in de ideologie van 'vzw De Gambiavrienden'. Sindsdien is het zeer snel gegaan. Vorige week kregen we het nieuws dat Elizabeth aan ons werd toegewezen. We kregen ook al een fotootje doorgemaild van deze vier-jarige meid. De Gambiavrienden sturen ook elk jaar een container naar Gambia, uiteraard :-). Hiervoor zijn ze op zoek naar zeer specifieke dingen. Misschien heeft u thuis nog iets bruikbaars staan? Kijk dan zeker eens op hun website: http://users.telenet.be/VZW-DeGambiavrienden/

In de container is er ook nog plaats voor een postpakketje aan het sponsorkindje. Wij zijn dus druk op zoek naar nuttige spulletjes die we kunnen toesturen aan Elizabeth. Op ons lijstje staat intussen: school - en knutselmateriaal, tandpasta en tandenborstel, een mooie kralenketting met haar naam, een sobere foto van ons gezin, pleisters en een rugzakje. Als er nog iemand een goede tip heeft, laat het ons aub weten.

Ik ben ontzettend blij dat we deze stap gezet hebben. In de eerste plaats omdat we natuurlijk Elizabeth's familie helpen bij het bekostigen van het schoolgeld, maar anderzijds omdat ik zo op een tastbare manier aan onze kinderen kan uitleggen dat er in onze wereld spijtig genoeg ook armoede bestaat. Ik vind het in elk geval belangrijk dat mijn kinderen naastenliefde leren ervaren vanop heel jonge leeftijd. Elizabeth heeft ook de leeftijd van Siel, dus dan kunnen ze een beetje 'samen opgroeien'. Kortom, we voelen ons er goed bij.

Vandaag geen foto's, om de simpele reden dat ik er geen meer getrokken heb :-).

20:07 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |