28-11-08

Verslag van de ontmoeting met de Sheikh

Zoals eerder vermeld zou Opa een verslagje schrijven over de toevallige ontmoeting met een sheikh. Ik laat jullie met veel plezier meegenieten van dit prachtig en uitzonderlijk verhaal. Met illustraties, want Opa is een man zijn woord. Zeker weten!

Het verhaal:

Zondag 16 november. ’s Morgens, vroeg op! In de compound  was er op dat uur al enige drukte van mensen die naar het werk gingen

P1000417

 schets 1 “de compound”

Tom was al rond kwart na zes vertrokken naar Abu Dhabi en wij, Oma en Opa, zouden samen met Kim om kwart voor zeven de kleinkinderen, Siel naar school en Cas naar de nursery brengen. Op weg naar haar werk en na een helse autorit in het hectische verkeer, dropte Kim ons aan de “corniche” van Doha.

Heerlijk is het om in de vroegte, weg van het drukke verkeer, te flaneren tijdens die prachtige wandeling langs het water. Het zicht op “West bay”, waar internationale bouwconcerns wolkenkrabbers aan het optrekken zijn, is adembenemend.

 P1000418

schets 2 “de skyline West Bay

Heel wat Qatari, zowel dames als heren, lopen hier op de ‘corniche’ hun dagelijks gezondheidsparcours af. Zalig! Langs het enorme paleis van de Emir slenterden we verder naar”East Bay”, het oude gedeelte van de stad. Hier bevindt zich het hart van een bruisend stadsleven. Druk verkeer, soeks, allerhande bedrijfjes, burelen, banken, restaurants, cafeetjes, kortom alles wat je vinden kan in een grootstad elders in de wereld. Eén bepaald gebouw dat we tijdens een vorige wandeling hadden opgemerkt intrigeerde ons omwille van zijn bijzondere architectuur. Dit gebouw, Fanar genoemd, is namelijk opgetrokken in spiraalvorm, heel bijzonder.

P1000419

schets 3 “ de Fanartoren”

Naast een grote bank en andere burelen is er het ‘Qatar Centrum van Islamitische Cultuur’ in ondergebracht. Wij naar binnen. Aan één van de aanwezige  personeelsleden vroegen  we beleefdheidshalve of het centrum te bezoeken was. Met een enthousiast “sure sir” en het aanbieden van “Arabic coffee” was het ijs onmiddellijk gebroken en werden we rondgeleid door een heel vriendelijke en onderlegde heer van Filippijnse nationaliteit. Toen de gids merkte dat ik een bijzondere interesse toonde voor de Arabische kalligrafie vroeg hij ons of we onze naam zouden willen geschreven zien in het Arabisch. Tot onze verrassing mochten we hem vergezellen naar de persoon die dat voor ons zou doen. Onze namen en die van Siel en Cas werden opgeschreven en overhandigd aan het hoofd van de dienst “Media en informatie”.  Deze heer bleek een Sjeik te zijn. Op zijn bureel werd ons prompt door zijn medewerkers thee en fruitsap aangeboden. Wat een vriendelijkheid en gastvrijheid. Dit kan je in onze contreien gewoonweg niet voorstellen, we kunnen er nog heel wat van leren.  De sjeik “himself” zou onze namen in Arabisch schrift op daarvoor speciaal gedrukte formulieren  neerschrijven. Op mijn vraag of het niet stoorde dat ik van dichtbij toekeek was hij blijkbaar wel vereerd door mijn interesse. Ik was erg onder de indruk van de vaste hand waarmee hij onze namen omtoverde in ongelooflijk sierlijke Arabisch letters.

 P1000420

Arabisch schrift

Dit was magie voor mij. Daarop haalde ik spontaan mijn schetsboekje uit en vroeg hem of hij er zijn naam in Arabisch schrift in zou willen schrijven.  Toen hij mijn schetsboekje zag werd het hem duidelijk waarom ik zo geïnteresseerd was in zijn schrijfkunst en zo ontstond er een wederzijds gevoel van sympathie en waardering. Verrast en heel enthousiast vroeg hij mij onmiddellijk of het toegelaten was om de schets van de “Fanar” te scannen. Hij zou daar dan postkaarten van laten maken, uiteraard  zonder commerciële bedoelingen of winstbejag, enkel ter bevordering van het ‘Qatar Islamic Cultureel centrum’. Dit kon ik niet weigeren. Toen hij informeerde hoe lang we nog in Doha zouden blijven was hij erg teleurgesteld dat we de volgende morgen heel vroeg reeds vertrokken naar België. Er werd afgesproken dat we moesten terugkomen naar Qatar en dat we elkaar dan opnieuw zouden ontmoeten voor verdere kennismaking. Ik was uiteraard vereerd. Jammer genoeg moesten we vroegtijdig afscheid nemen want we hadden afgesproken met Kim om als afsluiting van ons bezoek aan Doha een heel bijzonder winkeltje te bezoeken in de soek waar je alle mogelijke soorten kruiden en specifieke lokale specialiteiten kunt aanschaffen.

En ... Kim, Tom, Siel, Cas en Sjeik, ja we komen heel graag terug, zeker weten. Het was te mooi.

 

12:42 Gepost door Kim in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

amaai zo te zien hebben Tom zijn ouders het er erg goed gehad! :)
Ik vind het trouwens wel hele mooie schetsen.
Als er dan toch een postcard van gemaakt word hoop ik die ooit te mogen ontvangen in mijn bus. :)
Zeer mooi!
Groetjes Saartje

Gepost door: alejandro,saartje en sam | 28-11-08

waaaaw hoi, wat een mooie schetsen, en ja die toren is prachtig om te zien. We zijn in Doha geweest; eind oktober. Enne wat een eer om contact te hebben met een sjeik! Volgend jaar komen we wonen in Qatar, hopelijk vind ik dan ook zo'n postkaart....die komt dan in een kadertje te zitten.
groetjes, Ann met stress om naar Qatar te komen

Gepost door: ann | 02-12-08

Unieke ervaring Hey Kim en co,
Wat een fijne en unieke ervaring voor je schoonouders! En zo'n mooie schetsen! Hebben Siel of Cas ook zo'n tekentalent?
Van de zon kunnen we hier maar voorlopig dromen: sneeuw en regen zijn de vooruitzichten. Gelukkig wonen we niet te ver van een ski)-gebied, zodat we vh verlengde weekend kunnen genieten met een sneeuw-slee-wandeling!
Veel plezier tijdens je belgische vakantie! Wij beginnen er ook al wat naar uit te kijken. Het ga jullie goed! Groetjes, Leen

Gepost door: Leen | 05-12-08

De commentaren zijn gesloten.